Jest to pomysł Jamiego Olivera.
Przypadł mi do gustu podczas jakiegoś programu Jamiego.
I faktycznie jak je spróbowałam to byłam zachwycona, polecam gorąco.
Mogą być na deser czy śniadanie, idealne.
Takie placuszki super food albo mini naleśniki.
Placuszki z owocami.
Składniki:
- 1 banan
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 75 g mielonych migdałów
- 300 ml mleka migdałowego
- kilka kropli esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 150 g wiśni – mogą być mrożone
- 1/2 banana
- 2 kiwi
- syrop ryżowy
- jogurt naturalny
Przygotowanie naleśniczków:
- Banana rozgniotłam widelcem.
- Dodałam obie mąki i zmielone migdały, proszek do pieczenia, wanilię i mleko migdałowe i zmiksowałam na jednolitą masę.
- Banana pokroiłam na plasterki, wiśnie lekko odmroziłam, kiwi pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam odrobinkę oleju, wylałam porcje masy, smażyłam 30 sekund i zaczęłam wtykać owoce.
- W środku plaster banana a po bokach powciskałam wiśnie.
- Jak placek pod spodem był rumiany przewróciłam na drugą stronę z owocami, lekko dociskając.
- Smażyłam aż się zrumienił.
- I tak do końca masy.
- Na talerzu posmarowałam syropem ryżowym od strony owoców, nałożyłam porcje jogurtu i posypałam kiwi i resztą owoców.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
„Podróże małe i duże”
Dwór w Złoczewie woj. łódzkie |