default-logo

Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym

Delikatne, małe placuszki na bazie pure z dyni to znakomity pomysł na śniadanie czy deser.

Placuszki są puszyste, delikatne i smakują obłędnie.

Myślę że jeśli zapakujecie je do pracy czy szkoły swoim pociechom to buzia się uśmiechnie po otwarciu pudełka z posiłkiem.

Polecam gorąco.

Dyniowy deser.

Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym


Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

  • 2 jaja
  • 250 g pure z dyni
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • olej do smażenia
  • dżem brzoskwiniowy do podania


Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym


Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym

Przygotowanie placuszków:

  • Do miski włożyłam dyniowe pure, dodałam jaja i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i sodę i jeszcze raz wymieszałam, aby nie było grudek.
  • Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Potem usmażone placuszki osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z naszym ulubionym dżemem brzoskwiniowym.


Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym
Zabytkowe Młyny nad Grabią woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*