default-logo

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną

poniedziałek, 1 października 2018

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną

Jak ja kocham wymyślać przepisy na placki, słodkie, wytrawne, wszelakie.

Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa.

Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam.

Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym.

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną


Placki z brokułami i bazyliową śmietaną



Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 2 jaja
  • olej do smażenia


Sos bazyliowy:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • szczypta soli różowej himalajskiej
  • 10 – 12 dużych liści bazylii


Placki z brokułami i bazyliową śmietaną


Placki z brokułami i bazyliową śmietaną

Przygotowanie placków i sosu:

  • Najpierw posiekałam brokuła, nie ma dobrego sposobu bo on zawsze strzela i pryska.
  • Jedyny dobry to włożyć go do malaksera i posiekać ale żeby nie za bardzo, ja siekałam nożem.
  • Do miski wlałam mleko, dodałam jaja, sól i curry, wymieszałam dokładnie.
  • Dodałam teraz mąkę i sodę, ponownie wymieszałam aby nie było grudek.
  • Na koniec wsypałam posiekanego brokuła i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej wkładałam po łyżce masy i smażyłam z obu stron na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • Kwaśną śmietanę wymieszałam z sola i drobno posiekanymi listkami bazylii.
  • Podałam placki z sosem.


Placki z brokułami i bazyliową śmietaną

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną
Muzeum Miasta Pabianic 
About the Author

Leave a Reply

*