default-logo

Placki z białą porzeczką na maślance

Pyszne śniadanie, aromatyczne placki z białą porzeczką tak omijaną przez wielu.

Porzeczka biała ma jedyny i niepowtarzalny smak i mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, warto ją zajadać.

Zachęcam do wykorzystania przepisu nie tylko z białą porzeczką ale może też z czarną czy czerwoną? będzie pysznie.

Placki z owocami na śniadanie.

Placki z białą porzeczką na maślance


Placki z białą porzeczką na maślance

Składniki:

  • 3/4 szklanki owoców białej porzeczki
  • 400 g maślanki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • borówki do podania


Placki z białą porzeczką na maślance


Placki z białą porzeczką na maślance

Przygotowanie placków:

  • Do miski wlałam maślankę, dodałam jajo, olej, ksylitol i dokładnie wymieszałam.
  • Starłam skórkę z wyszorowanej wcześniej cytryny i dodałam do masy.
  • Teraz dodałam mąkę, sól i sodę, imbir i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec wrzuciłam umyte i osuszone porzeczki, wymieszałam.


Placki z białą porzeczką na maślance


  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Podałam z borówkami i białą porzeczką.


Placki z białą porzeczką na maślance

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Placki z białą porzeczką na maślance
Jezioro Prespańskie – Macedonia Północna
About the Author

Leave a Reply

*