Szybkie, pyszne i aromatyczne placki zaserwowałam na śniadanie.
Tak, tak, jedliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze możecie je zajadać na obiad czy kolację, będą znakomite, polecam gorąco.
Są puchate i bardzo smakowite, będą znakomite również do pudełka do pracy czy szkoły.
Wypróbujcie i opowiedzcie czy smakowały?
Kukurydziane placuszki z orkiszem.
Składniki:
- 7 łyżek kaszki kukurydzianej
- 600 ml wody
- 4 jaja
- 2 małe puszki kukurydzy po 140 g – miałam Bonduelle
- 4 pełne łyżki mąki pszennej T 650
- 1 czubata szklanka płatków orkiszowych wytrawnych
- sos pomidorowo – paprykowy do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
Kaszkę kukurydzianą wsypałam do wody i mieszając zagotowałam a potem gotowałam jeszcze 5 minut, lekko posoliłam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Potem do kaszki dodałam jaja, kukurydzę z puszki oraz mąkę i płatki orkiszowe, wymieszałam.
Z masy formowałam placki i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączałam placki na ręczniku papierowym.
Placki podałam z sosem pomidorowo – paprykowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Makolągwa |