default-logo

Placki jaglane z truskawkami

Zdrowe, pyszne, aromatyczne placki na deser lub śniadanie z aromatycznymi truskaweczkami.

Można je przyrządzić z borówkami, wiśniami czy jagodami, też będzie znakomicie.

Latem taki deser smakuje wyśmienicie, poleca gorąco.

Placki z truskawkami.

Placki jaglane z truskawkami

Placki jaglane z truskawkami

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • 200 g truskawek

Placki jaglane z truskawkami

Przygotowanie placków:

  • Kaszę przelałam na sicie wrzącą wodą, wsypałam do garnka, wlałam 2 szklanki wody i gotowałam 20 minut, po czym wyłączyłam ogień a kasza pod przykryciem dochodziła jeszcze 5 minut.
  • Do letniej kaszy wbiłam jaja, dodałam ksylitol, sok z cytryny, mleko, cynamon, kurkumę i imbir, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i sodę i dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się zrumieniły.
  • Kilka truskawek zostawiłam do dekoracji a resztę zgniotłam tłuczkiem do mięsa.
  • Polałam placki truskawkowym sosem.

Placki jaglane z truskawkami

Smacznego

Przepis własny

„Podróże małe i duże”

Placki jaglane z truskawkami
Cerkiew w Rogaczach woj. podlaskie
About the Author

Leave a Reply

*