default-logo

Placki jaglane z buraczkami

To mega danie wymyśliłam w kilka minut.

Miałam w szafce buraczki ugotowane na parze Bonduelle a ponieważ w mojej lodówce kasza jaglana ciągle gości placki same praktycznie się wymyśliły.

Powiem nieskromnie że są idealne, lekko słodkie od buraczków i pikantne od czosnku, super, polecam gorąco.

Jaglane placki z buraczkami.

Placki jaglane z buraczkami


Placki jaglane z buraczkami



Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1 puszka – 425 ml buraczki ugotowane na parze Bonduelle
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • serek ziołowy do podania
  • olej do smażenia


Placki jaglane z buraczkami

Przygotowanie placków:

  • Do misy malaksera włożyłam ugotowaną kaszę jaglaną, czosnek, obrana szalotkę, dodałam jaja, cayenne i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Dodałam mąkę i ponownie zmiksowałam.
  • Do masy dodałam buraczki, wymieszałam łyżką.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju nakładając po 2 łyżki masy, z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z serkiem ziołowym.


Placki jaglane z buraczkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Placki jaglane z buraczkami
Zabytkowy kościół w Korczewie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*