To mega danie wymyśliłam w kilka minut.
Miałam w szafce buraczki ugotowane na parze Bonduelle a ponieważ w mojej lodówce kasza jaglana ciągle gości placki same praktycznie się wymyśliły.
Powiem nieskromnie że są idealne, lekko słodkie od buraczków i pikantne od czosnku, super, polecam gorąco.
Jaglane placki z buraczkami.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1 puszka – 425 ml buraczki ugotowane na parze Bonduelle
- 10 łyżek mąki ziemniaczanej
- serek ziołowy do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Do misy malaksera włożyłam ugotowaną kaszę jaglaną, czosnek, obrana szalotkę, dodałam jaja, cayenne i zmiksowałam na gładką pastę.
- Dodałam mąkę i ponownie zmiksowałam.
- Do masy dodałam buraczki, wymieszałam łyżką.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju nakładając po 2 łyżki masy, z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam z serkiem ziołowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Zabytkowy kościół w Korczewie woj. łódzkie |