default-logo

Placek ze szpinakiem i serem ricotta

Dla wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek.

Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno – noworocznym objadaniu.

Zachęcam do spróbowania.

Szpinakowy placek z ricottą w cieście francuskim.

Placek ze szpinakiem i serem ricotta


Placek ze szpinakiem i serem ricotta



Składniki: 4 porcje

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 30 g pestek pini
  • 250 g sera ricotta
  • 2 duże jaja
  • 50 g mielonych migdałów
  • 40 g startego parmezanu
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 małe jajo do smarowania


Placek ze szpinakiem i serem ricotta


Placek ze szpinakiem i serem ricotta

Przygotowanie placka:

  • Szpinak umyłam, włożyłam do dużego garnka, zalałam wrzątkiem i gotowałam aż cały nie opadł na dno garnka.
  • Przelałam go wówczas na sito aby osączył się z nadmiaru wody a jak przestygł odcisnęłam nadmiar wody ręką, pokroiłam.
  • Do zimnego szpinaku dodałam jaja i ser i dokładnie wymieszałam.
  • Pini podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Do masy ze szpinakiem dodałam starty parmezan, pestki pini i zmielone migdały, jeśli trzeba doprawcie solą.
  • Ciasto przekroiłam na dwa prostokąty, jeden włożyłam do blaszki, nałożyłam na niego farsz, zostawiając brzeg 1 – 1,5 cm.
  • Jajo roztrzepałam i posmarowałam nim brzegi.
  • Nałożyłam drugi placek na wierzch, zlepiłam brzegi, wierzch placka posmarowałam roztrzepanym jajem.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 25 – 30 minut.
  • Upieczony pozostawiłam na chwilę do przestygnięcia i pokroiłam na kawałki.


Placek ze szpinakiem i serem ricotta


Placek ze szpinakiem i serem ricotta

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej.

„Podróże małe i duże”

Placek ze szpinakiem i serem ricotta
Kielecki Rezerwat „Kadzielnia”
About the Author

Leave a Reply

*