default-logo

Pikle z awokado

Pikle z awokado to idealny dodatek do tortilli, fajitas, kanapek czy czego tam chcecie.

Tak zrobione awokado jest jędrne i kremowe zarazem, idealne.

Jest to całkiem inny sposób podania awokado, bardzo pyszny, polecam gorąco.

Czy w daniu meksykańskim, indyjskim, hiszpańskim czy polskim idealnie komponuje się z całością.

Pikle z awokado.

Pikle z awokado


Pikle z awokado



Składniki:

  • 2 mało dojrzałe awokado Hass
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 4 gałązki bazylii

Pikle z awokado


Pikle z awokado

Przygotowanie pikli:

  • Wodę, ocet wlałam do garnka, dodałam sól i cukier, zagotowałam.
  • Pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Czosnek obrałam z łupinek.
  • Awokado obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestkę a miąższ pokroiłam wzdłuż na plasterki.
  • Ułożyłam awokado w pojemniku, dodałam ząbki czosnku, włożyłam gałązki bazylii, zalałam zimną zalewą.
  • Wsypałam płatki chili, zamknęłam pojemnik i pozostawiłam w lodówce na minimum 24 godziny.
  • Potem zajadamy ze smakiem.

Pikle z awokado

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Pikle z awokado
Trochę zimy latem – widok z grudnia 2018
About the Author

Leave a Reply

*