default-logo

Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą

niedziela, 14 lutego 2021

Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą

Przepis na ten dip pochodzi z książki Victorii Twead „U mnie zawsze świeci słońce”.

Dip jest bardzo aromatyczny, kremowy, idealny do warzyw, do kanapek lub do jedzenia łyżeczką 😉

Śródziemnomorski dip do warzyw.

Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą


Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 duży słój ciecierzycy – 400 g 
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki


Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą


Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą

Przygotowanie dipu:

  • Ciecierzycę osączyłam z zalewy, przełożyłam do misy malaksera, wlałam oliwę i zmiksowałam na gęste pure.
  • Teraz dodałam sól i pieprz oraz kminek i ponownie dokładnie zmiksowałam.
  • Przełożyłam do pojemnika, posypałam kminkiem i ostrą papryką, polałam oliwą.
  • Wstawiłam do lodówki na 30 minut.


Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą

Smacznego.

Przepis z książki Victorii Twead.

„Podróże małe i duże”

Pikantny śródziemnomorski dip z ciecierzycą
Samiec gąsiorka
About the Author

Leave a Reply

*