default-logo

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem

Krewetki uwielbiam pod każdą postacią.

Jadłabym je z różnymi dodatkami, dziś przedstawiam na pikantnie z czosnkiem i imbirem.

Danie robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika, radzę zrobić 2 porcje bo zapragniecie więcej.

Krewetki czosnkowo – imbirowe.

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem


Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem



Składniki:

  • 400 g obranych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pieczywo do podania

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem


Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem

Przygotowanie krewetek:

  • Posiekałam drobniutko imbir, czosnek pokroiłam po obraniu w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam na nich czosnek i imbir, krótko – minutę.
  • Po tym czasie na patelnię włożyłam umyte i osuszone krewetki, smażyłam 3 – 4 minuty aż zmieniły kolor na różowy.
  • Dodałam teraz oba rodzaje papryk i pieprz cayenne, wymieszałam.
  • W misce posypałam natką pietruszki i podałam z bagietka razową.

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem


Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Pikantne krewetki z czosnkiem i świeżym imbirem
Śladków Mały – Domek na Wzgórzu
About the Author

Leave a Reply

*