default-logo

Pikantna duszona cukinia

poniedziałek, 4 maja 2020

Pikantna duszona cukinia

Jak przyrządzić szybko i zdrowo obiad w ciepłe dni?

Już pędzę z pomocą, mnie zainspirowała Monika i dzielę się pomysłem z Wami.

Dzięki Monia za pomysł na pyszny obiad.

Tak przygotowana cukinia jest chrupiąca, aromatyczna – pachnie kuchnią Wschodu,  kremowa i szybko znika, polecam.

Podałam z fougasse, smakowała wyśmienicie.

Cukinia na pikantnie.

Pikantna duszona cukinia


Pikantna duszona cukinia

Składniki:

  • 1500 g cukinii ze skórką
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego majeranku
  • mięta do posypania


Pikantna duszona cukinia


Pikantna duszona cukinia

Przygotowanie dania:

  • Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w grube słupki tak 5 – 6 cm.
  • Do miski wsypałam wszystkie przyprawy, wrzuciłam pokrojoną cukinię i dłońmi natarłam każdy kawałek.
  • Na patelni rozgrzałam olej, przełożyłam cukinię, smażyłam pod przykryciem 3 – 4 minuty, aby cukinia puściła sok.
  • Teraz zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze ok. 10 minut aż cukinia stała się chrupiąca ale miękka.
  • Cukinia jest miękka gdy staje się szklista.
  • Podałam z czosnkowym sosem jogurtowym, posypane miętą.


Pikantna duszona cukinia

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Pikantna duszona cukinia
Eustoma 
About the Author

Leave a Reply

*