default-logo

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

Byłam w lesie w Święto Niepodległości, tak świętowałam 100 – lecie naszego kraju.

Nazbierałam grzybów dużo w tym wodnichy późne.

Nikt tych grzybków nie zbiera w moim lesie i mam dużo dla siebie, a są smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów.

Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok.

Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok.

Zabieramy się za pierogi.

Dyniowe pierogi z szałwią w sosie z grzybów.

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej


Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej


Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

Składniki: z tej porcji wychodzą 33 pierogi

Pierogi: porcja na 4 osoby

Ciasto na pierogi:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajko
  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz dyniowy:

  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryka w proszku
  • 3 liście szałwii muszkatołowej lub innej
  • sól
  • pieprz czarny

Sos grzybowy z wodnichy:

  • 200 g grzybów – wodnichy późnej lub pieczarek
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście szałwii muszkatołowej
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej


Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

Przygotowanie sosu grzybowego:

  • Grzyby oczyściłam i opłukałam na sicie, osączyłam.
  • Cebulę pokroiłam w gruba kostkę, szałwię umyłam, osuszyłam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę – jakieś 2 minuty, dodałam grzyby i smażyłam 5 minut.

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

  • Jak grzyby puściły sok a potem on odparował, wlałam na patelnię śmietanę, dodałam sól i pierz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
  • Dodałam posiekaną szałwię.

Przygotowanie farszu:

  • Dynię obrałam i pokroiłam w małą kosteczkę.
  • Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, potem dodałam dynię i dusiłam pod przykryciem aż dynia zmiękła.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam sól i pieprz, posiekaną szałwię oraz paprykę oraz pestki dyni, wymieszałam, wystudziłam.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam jajo, sól i wymieszałam mieszadłem hakowym – można to wszystko robić ręcznie ale tak jest szybciej.
  • Do misy dodałam teraz dobrze ciepłą wodę – ja dodaję taką z kranu, spuszczoną aby była ciepła.
  • Mieszałam aż powstało zwarte ciasto, można troszkę podsypać mąką jeśli się klei do ścianek.
  • Wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam podsypując mąką.
  • Potem zostawiłam ciasto przykryte ściereczką na 5 minut aby odpoczęło.

Przygotowanie pierogów:

  • Z ciasta uwałkowałam cienki placek, szklanką wykrawałam krążki, nakładałam farsz i dobrze zlepiłam brzegi.
  • Ciasto jest bardzo elastyczne i nie jest to trudne.
  • Gotowe pierogi gotowałam w dużej ilości osolonej wody, 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Pierogi na talerzu polałam sosem grzybowym i posypałam posiekaną szałwią.

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej


Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej
Wodnicha późna
About the Author

Leave a Reply

*