default-logo

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną

Przepyszne danie i cieszy oczy, i jest bardzo zdrowe, i pożywne, i odżywcze i odchudza!

No tak, tak, tam gdzie kasza jaglana to dania automatycznie są fit 😀

Pomysł na danie od Iny Rybarczyk.

Pieczemy?

Bakłażan nadziewany.

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną

Składniki: 2 porcje

  • 2 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 łyżki oliwy

Kasza jaglana:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • sól morska
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • pęczek natki pietruszki

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną

Przygotowanie dania:

  • Bakłażany przekroiłam wzdłuż na połówki a miąższ nacięłam w kratkę, nie nacinając skórki.
  • Smażyłam bakłażany na patelni z olejem miąższem ku dołowi aby dobrze się przypiekły.
  • W misce wymieszałam posiekane czosnki, oliwę, sól, pieprz, kumin i kolendrę.
  • Podsmażone bakłażany ułożyłam na blaszce skórą ku dołowi i posmarowałam miąższ marynatą.
  • Piekłam je przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną

  • Kaszę jaglaną wsypałam na sito i przepłukałam wrzącą wodą a potem przez chwilę jeszcze bieżącą gorącą wodą.
  • Przełożyłam kaszę do rondla, zalałam wodą dodałam szczyptę soli i gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na oleju.
  • Dodałam posiekany czosnek i marchew pokrojoną w kosteczkę.
  • Wlałam wodę na patelnię, nie za dużo, tylko tyle aby zakryć warzywa i dusiłam pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze do momentu aż woda nie odparowała.
  • Wtedy dodałam kaszę, sos, sojowy, kumin, kolendrę i kurkumę a także posiekaną natkę pietruszki.
  • Całość wymieszałam i przestudziłam.
  • Na podpieczone bakłażany nakładałam farsz, lekko dociskając.
  • Wstawiłam jeszcze do piekarnika na 5 – 10 minut.

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną

Smacznego.

Inspiracja od Ina Rybarczyk

„Podróże małe i duże”

Pieczony bakłażan z orientalną kaszą jaglaną
Herbaciana róża
About the Author

Leave a Reply

*