Przepyszne danie i cieszy oczy, i jest bardzo zdrowe, i pożywne, i odżywcze i odchudza!
No tak, tak, tam gdzie kasza jaglana to dania automatycznie są fit 😀
Pomysł na danie od Iny Rybarczyk.
Pieczemy?
Bakłażan nadziewany.
Składniki: 2 porcje
- 2 bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 łyżki oliwy
Kasza jaglana:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- sól morska
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 3 marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie dania:
- Bakłażany przekroiłam wzdłuż na połówki a miąższ nacięłam w kratkę, nie nacinając skórki.
- Smażyłam bakłażany na patelni z olejem miąższem ku dołowi aby dobrze się przypiekły.
- W misce wymieszałam posiekane czosnki, oliwę, sól, pieprz, kumin i kolendrę.
- Podsmażone bakłażany ułożyłam na blaszce skórą ku dołowi i posmarowałam miąższ marynatą.
- Piekłam je przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Kaszę jaglaną wsypałam na sito i przepłukałam wrzącą wodą a potem przez chwilę jeszcze bieżącą gorącą wodą.
- Przełożyłam kaszę do rondla, zalałam wodą dodałam szczyptę soli i gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut.
- Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na oleju.
- Dodałam posiekany czosnek i marchew pokrojoną w kosteczkę.
- Wlałam wodę na patelnię, nie za dużo, tylko tyle aby zakryć warzywa i dusiłam pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze do momentu aż woda nie odparowała.
- Wtedy dodałam kaszę, sos, sojowy, kumin, kolendrę i kurkumę a także posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszałam i przestudziłam.
- Na podpieczone bakłażany nakładałam farsz, lekko dociskając.
- Wstawiłam jeszcze do piekarnika na 5 – 10 minut.
Smacznego.
Inspiracja od Ina Rybarczyk
„Podróże małe i duże”
Herbaciana róża |