default-logo

Pieczone pulpety z młodej kapusty

poniedziałek, 4 czerwca 2018

Pieczone pulpety z młodej kapusty

Mała główka kapusty leżała w lodówce już 3 dzień i czekała aż coś z niej zrobię.

I tak oto powstały pieczone pulpety, pyszne, zdrowe i aromatyczne.

Polecam na obiad czy jako posiłek do pracy czy szkoły, smakują wybornie.

Do podania ulubiony sos – u mnie z chili.

Pieczone pulpety z młodej kapusty.

Pieczone pulpety z młodej kapusty


Pieczone pulpety z młodej kapusty



                   Składniki: 

  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mieszanki ziołowo – warzywnej włoskiej
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 mała kapusta młoda biała ok. 600 g
  • 2 łyżki złotego lnu
  • sól morska
  • pieprz czarny


Pieczone pulpety z młodej kapusty


Pieczone pulpety z młodej kapusty

Poszatkowałam drobno kapustę, starłam na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę, szalotkę posiekałam, tak samo jak i czosnek, wymieszałam z kapustą.

Dodałam zmielone płatki owsiane, jaja, przyprawy i złoty len, wyrobiłam jednolitą masę.

Miskę z kapuścianą masą odstawiłam na minimum 30 minut aby płatki napęczniały i masa lekko stężała.

Potem lepiłam z masy pulpety i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie za blisko jeden obok drugiego bo lekko się spłaszczą.

Piekłam pulpety w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 – 45 minut.

Idealnie smakują z sosem czosnkowym albo sosem z chili.

Pieczone pulpety z młodej kapusty


Pieczone pulpety z młodej kapusty

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

                                         „Podróże małe i duże”

Pieczone pulpety z młodej kapusty
Las w maju – soczysta zieleń
About the Author

Leave a Reply

*