Bataty uwielbiamy zawsze jako dodatek do obiadu, jako pure, jako dodatek do deserów.
Tym razem zakupiliśmy bataty koloru fioletowego.
Choć smakowały identycznie jak pomarańczowe wizualnie zachęcały do zjedzenia.
Nie chciałam ich zakopać w jakimś daniu i dlatego upiekłam je z syropem daktylowym.
Wyszły znakomicie, kremowe wewnątrz, chrupiące zewnątrz, a syrop daktylowy nadaje im charakteru, polecam.
Bataty fioletowe do kupienia z sieci sklepów Lidl.
Fioletowe bataty z piekarnika.
Składniki:
- 4 nieduże bataty
- sól morska
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie batatów:
- Obrałam ziemniaki ze skórki i pokroiłam je w plastry ok. 1,5 cm grubości.
- Ułożyłam bataty na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skropiłam plastry oliwą, posypałam solą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 35 minut.
- Po tym czasie skropiłam ziemniaki syropem klonowym i zapiekałam jeszcze 10 minut.
- Są przepyszne, polecam.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Wieża wodna we Fromborku |