Pesto jak już pewnie wiecie to bazylia, oliwa, parmezan a tutaj mamy natkę migdały i ocet jabłkowy.
Niemniej jednak pasta/pesto wyszło znakomicie i polecam gorąco.
Będzie idealnym dodatkiem do kanapek, czy makaronu, kaszy albo ryżu.
Natka dobra na odporność – ma dużo witaminy C.
Pietruszkowe pesto.
Składniki:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól morska do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie pasty z natki pietruszki:
- Umyłam i osuszyłam listki natki, ukręciłam je od łodyżek i włożyłam do misy malaksera.
- Dodałam pokrojony czosnek i zmiksowałam.
- Dodałam teraz oliwę, migdały i ocet i ponownie zmiksowałam.
- Jeśli pasta jest za gęsta można dodać lodowatej wody odrobinę i zmiksować.
- Można pastę zmiksować blenderem ręcznym bez problemu.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Zabytkowy kościół w Iwaniskach |