default-logo

Pesto z natki pietruszki – pasta pietruszkowa

Pesto jak już pewnie wiecie to bazylia, oliwa, parmezan a tutaj mamy natkę migdały i ocet jabłkowy.

Niemniej jednak pasta/pesto wyszło znakomicie i polecam gorąco.

Będzie idealnym dodatkiem do kanapek, czy makaronu, kaszy albo ryżu.

Natka dobra na odporność – ma dużo witaminy C.

Pietruszkowe pesto.

Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa


Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa



Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego


Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa

Przygotowanie pasty z natki pietruszki:

  • Umyłam i osuszyłam listki natki, ukręciłam je od łodyżek i włożyłam do misy malaksera.
  • Dodałam pokrojony czosnek i zmiksowałam.
  • Dodałam teraz oliwę, migdały i ocet i ponownie zmiksowałam.
  • Jeśli pasta jest za gęsta można dodać lodowatej wody odrobinę i zmiksować.
  • Można pastę zmiksować blenderem ręcznym bez problemu.


Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Pesto z natki pietruszki - pasta pietruszkowa
Zabytkowy kościół w Iwaniskach
About the Author

Leave a Reply

*