default-logo

Pesto z liści białej rzepy

niedziela, 21 października 2018

Pesto z liści białej rzepy

Zakupiłam na straganie piękny pęczek białej rzepy wraz z liśćmi, były piękne, młode i aż prosiły się aby przerobić je na pesto.

Długo nie czekały aby przeistoczyć się w pesto.

Jeśli tylko uda się Wam takowe zakupić, nie czekajcie tylko róbcie pesto.

Liście białej rzepy są lekko pikantne i pachną chrzanem, idealne na pesto.

Z liści białej rzepy – pesto.

Pesto z liści białej rzepy


Pesto z liści białej rzepy



Składniki:

  • 1 pęczek liści białej rzepy – w pęczku 3 bulwy
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju z orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka zimnej wody


Pesto z liści białej rzepy


Pesto z liści białej rzepy

Przygotowanie pesto:

  • Liście umyłam i osuszyłam, oderwałam od grubych nerwów liściowych, włożyłam do blendera.
  • Dodałam olej z orzechów i pokruszony ser, oraz sok z cytryny i sól, zmiksowałam na gładką pastę.
  • Jeśli jest za gęste wystarczy dodać wody zimnej, łyżkę lub dwie i dalej miksować.
  • Pesto idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, makaronu – wkrótce przepis – lub można je zajadać maczając słupki warzyw.
  • Będzie zdrowo i pysznie.


Pesto z liści białej rzepy

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Pesto z liści białej rzepy
Golub – Dobrzyń z okien wieży zamku krzyżackiego
About the Author

Leave a Reply

*