Na FB w grupie „Co jedzą polskie bezgluty” ktoś umieścił przepis na pyszną pastę i choć ja nie muszę wystrzegać się glutenu, składniki pasty stosuję w mojej diecie i chętnie skorzystałam z przepisu.
Pasta jest pyszna, smakuje trochę ja smalec ze skwarkami i dlatego polecam serdecznie.
Selerowo – jaglana pasta.
Składniki:
- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/4 dużej bulwy selera
- 1 duża cebula
- olej kokosowy do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz biały
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Selera obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Skropiłam go oliwą, rozłożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra dół do momentu aż stał się miękki.
- Kaszę jaglaną opłukałam na sicie wrzącą wodą a potem jeszcze chwilę pod bieżącą wodą, gorącą z kranu.
- Przełożyłam do garnka, zalałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 20 minut do miękkości na maleńkim ogniu.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju kokosowym.
- Potem w kielichu blendera albo ręcznym blenderem zmiksowałam ugotowaną kaszę z upieczonym selerem, dodałam podsmażoną cebulkę i sos sojowy, wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i schłodziłam w lodówce.
- Polecam wszystkim bardzo gorąco.
Smacznego.
Przepis z FB.
„Podróże małe i duże”
Augustów wczoraj czy dziś? |