default-logo

Pasta z selera i kaszy jaglanej

Na FB w grupie „Co jedzą polskie bezgluty” ktoś umieścił przepis na pyszną pastę i choć ja nie muszę wystrzegać się glutenu, składniki pasty stosuję w mojej diecie i chętnie skorzystałam z przepisu.

Pasta jest pyszna, smakuje trochę ja smalec ze skwarkami i dlatego polecam serdecznie.

Selerowo – jaglana pasta.

Pasta z selera i kaszy jaglanej


Pasta z selera i kaszy jaglanej



Składniki:

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 dużej bulwy selera
  • 1 duża cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 łyżka sosu sojowego

Pasta z selera i kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  • Selera obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Skropiłam go oliwą, rozłożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra dół do momentu aż stał się miękki.
  • Kaszę jaglaną opłukałam na sicie wrzącą wodą a potem jeszcze chwilę pod bieżącą wodą, gorącą z kranu.
  • Przełożyłam do garnka, zalałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 20 minut do miękkości na maleńkim ogniu.
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju kokosowym.
  • Potem w kielichu blendera albo ręcznym blenderem zmiksowałam ugotowaną kaszę z upieczonym selerem, dodałam podsmażoną cebulkę i sos sojowy, wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i schłodziłam w lodówce.
  • Polecam wszystkim bardzo gorąco.

Pasta z selera i kaszy jaglanej

Smacznego.

Przepis z FB.

„Podróże małe i duże”

Pasta z selera i kaszy jaglanej
Augustów wczoraj czy dziś?
About the Author

Leave a Reply

*