default-logo

Pasta z pieczonego kalafiora

Ta pastę robiłam już kilka razy ale ponieważ szybko znika nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

Pasta z mojego dzisiejszego zdjęcia jest wykonana przez moją córkę Justynę, bo moja znowu zniknęła bez wieści.

Zapraszam zatem na przepyszną pastę do chleba, jako dip do warzyw albo zajadajcie samą.

Przepis pochodzi z bloga Marty Dymek Jadłonomia.

Pasta do chleba z kalafiora.

Pasta z pieczonego kalafiora


Pasta z pieczonego kalafiora



Składniki:

  • 1 młody kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy zmielonej
  • 1 – 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 – 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Pasta z pieczonego kalafiora


Pasta z pieczonego kalafiora

Przygotowanie pasty:

  • W dużym garnku zagotowałam wodę z kurkumą.
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wody z kurkumą, gotowałam 2 minuty, odcedziłam.
  • Kalafiora przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam przyprawami, skopiłam olejem i mieszanką natarłam różyczki.
  • Piekłam kalafiora w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki.
  • Upieczonego kalafiora zmiksowałam na pastę z dodatkiem oliwy.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Pasta gotowa.

Pasta z pieczonego kalafiora

Smacznego.

Przepis Marta Dymek.

„Podróże małe i duże”

Pasta z pieczonego kalafiora
Zespół parkowy w Dzierżąznej woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*