default-logo

Pasta z czosnku niedźwiedziego

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Pasta z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi jest teraz bardzo modny a do tego zdrowy i pachnący.

Jest pod częściową ochroną i można go tylko zrywać z hodowli czy domowych ogródków.

Ja swój zasadziłam dwa lata temu a teraz zaczyna przynosić plony.

Tym razem zrobiłam pastę z czosnku i słonecznika, polecam gorąco.

Jest kremowa i nadaje się do pieczywa, mięs czy warzyw.

Pasta do pieczywa z czosnku niedźwiedziego.

Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 1 szklanka pestek łuskanego słonecznika
  • garść/pęczek czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek – ok. 100 ml
  • sól różowa himalajska
  • ocet jabłkowy/ sok z cytryny do smaku


Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie pasty:

  • Pestki słonecznika przepłukałam na sicie, wsypałam do miski i zalałam zimną wodą na noc.
  • Na drugi dzień odcedziłam ziarna, wsypałam do misy malaksera.


Pasta z czosnku niedźwiedziego


  • Można to zrobić także blenderem ale o dużej mocy, inaczej pasta nie będzie gładka.
  • Dobre blendery ręczne też sobie poradzą.
  • Liście czosnku pokroiłam w paski, łodyżki też i dodałam do słonecznika.


Pasta z czosnku niedźwiedziego


  • Włączyłam malakser i dolewałam po trochu oliwę aż pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawiłam wówczas solą i octem jabłkowym do smaku.
  • Idealna do pieczywa.


Pasta z czosnku niedźwiedziego


Pasta z czosnku niedźwiedziego

Smacznego.

Przepis źródło.

„Podróże małe i duże”

Pasta z czosnku niedźwiedziego
Manufaktura – Łódź
About the Author

Leave a Reply

*