Czosnek niedźwiedzi jest teraz bardzo modny a do tego zdrowy i pachnący.
Jest pod częściową ochroną i można go tylko zrywać z hodowli czy domowych ogródków.
Ja swój zasadziłam dwa lata temu a teraz zaczyna przynosić plony.
Tym razem zrobiłam pastę z czosnku i słonecznika, polecam gorąco.
Jest kremowa i nadaje się do pieczywa, mięs czy warzyw.
Pasta do pieczywa z czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
- 1 szklanka pestek łuskanego słonecznika
- garść/pęczek czosnku niedźwiedziego
- oliwa z oliwek – ok. 100 ml
- sól różowa himalajska
- ocet jabłkowy/ sok z cytryny do smaku
Przygotowanie pasty:
- Pestki słonecznika przepłukałam na sicie, wsypałam do miski i zalałam zimną wodą na noc.
- Na drugi dzień odcedziłam ziarna, wsypałam do misy malaksera.
- Można to zrobić także blenderem ale o dużej mocy, inaczej pasta nie będzie gładka.
- Dobre blendery ręczne też sobie poradzą.
- Liście czosnku pokroiłam w paski, łodyżki też i dodałam do słonecznika.
- Włączyłam malakser i dolewałam po trochu oliwę aż pasta nabrała odpowiedniej konsystencji.
- Doprawiłam wówczas solą i octem jabłkowym do smaku.
- Idealna do pieczywa.
Smacznego.
Przepis źródło.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Manufaktura – Łódź |