default-logo

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem

Ida święta, nie ma czasu na skomplikowane potrawy a ta choć prosta to bardzo pyszna i aromatyczna.

Warto trochę pomieszać w garnku aby potem cieszyć się pysznym daniem.

Przemek stwierdził że smakuje jak kapusta z grochem czyli danie idealne na wigilię, polecam.

Czerwona soczewica i bakłażan w pysznej paście.

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem


Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem



Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 małe bakłażany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól morska
  • pieprz czarny

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem


Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem

Przygotowanie pasty:

  • Soczewicę zalałam wodą, tak na 2 palce nad jej powierzchnię i gotowałam do miękkości – może się rozgotować, tak około 10 minut, potem ją odcedziłam.
  • Bakłażany umyłam i osuszyłam i pokroiłam w kostkę, wraz ze skórką.
  • Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam na nim bakłażana lekko go soląc – jakieś 7 – 8 minut.
  • Do bakłażana dodałam  soczewicę, posiekany czosnek i posiekaną natkę, wymieszałam.
  • Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku, wsypałam curry, wymieszałam.
  • Pyszna na ciepło, pyszna na zimno.

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem
Pałac/Zamek Krzyżtopór w Ujeździe
About the Author

Leave a Reply

*