Idealna pasta do grillowanych warzyw czy mięs.
Jest aromatyczna, szybko się ją robi a smakuje wybornie.
Polecam zróbcie koniecznie, majówkową pastę.
Cukiniowo – paprykowa pasta.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju lnianego
- kilka kropel oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 czosnek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie pasty:
- Cukinię pokroiłam wzdłuż na plastry, ułożyłam na blaszce, skropiłam oliwą.
- Piekłam cukinie w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
- Uwaga! doglądamy cukinii aby się nie spaliła.
- Pieczoną przestudziłam.
- Do misy malaksera włożyłam wystudzone plastry cukinii, bazylię, kolendrę, obrana i pokrojoną w paski paprykę, oraz olej i sok z cytryny, zmiksowałam na pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Przed podanie powinna się wychłodzić.
Smacznego.
Źródło.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Budynek Esplanady – Łódź ul. Piotrkowska 100 |