default-logo

Pasta z cukinii z papryką

Idealna pasta do grillowanych warzyw czy mięs.

Jest aromatyczna, szybko się ją robi a smakuje wybornie.

Polecam zróbcie koniecznie, majówkową pastę.

Cukiniowo – paprykowa pasta.

Pasta z cukinii z papryką


Pasta z cukinii z papryką



Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 czosnek
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony


Pasta z cukinii z papryką


Pasta z cukinii z papryką

Przygotowanie pasty:

  • Cukinię pokroiłam wzdłuż na plastry, ułożyłam na blaszce, skropiłam oliwą.
  • Piekłam cukinie w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Uwaga! doglądamy cukinii aby się nie spaliła.
  • Pieczoną przestudziłam.
  • Do misy malaksera włożyłam wystudzone plastry cukinii, bazylię, kolendrę, obrana i pokrojoną w paski paprykę, oraz olej i sok z cytryny, zmiksowałam na pastę.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podanie powinna się wychłodzić.


Pasta z cukinii z papryką


Pasta z cukinii z papryką

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Pasta z cukinii z papryką
Budynek Esplanady – Łódź ul. Piotrkowska 100
About the Author

Leave a Reply

*