Taka pasta jest pożywna, pyszna, idealna do kanapek, do warzyw a ja zajadam samą.
Jest aromatyczna, pachnie grzybami i smakuje rewelacyjnie.
Polecam gorąco.
Fasolowa pasta z pieczarkami.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli – 400 g
- 8 sporych pieczarek
- 2 – 3 łyżki oleju lnianego
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel grzybowego sosu sojowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie pasty:
- Pieczarki pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam je na oliwie.
- Fasolę odcedziłam na sicie, przepłukałam wodą.
- Dusiłam potem jakieś 10 minut, zdjęłam z ognia, wystudziłam.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Do misy malaksera włożyłam pieczarki, fasolę, czosnek, wlałam olej i sos sojowy, wsypałam zioła i zmiksowałam na pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszałam.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
Kuter na plaży w Kątach Rybackich |