Z mojej hodowli czosnku niedźwiedziego urosły tylko 2 kępki, coś mi focha strzelają i nie chcą rosnąć.
Chucham, dmucham 😉 a one nie chcą się rozrastać.
Dlatego jak zobaczyłam te cudne listki postanowiłam dodać je do tej pasty i wyszło znakomicie.
Pasta z awokado na kanapki.
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 średni ogórek wężowy zielony
- sól morska
- sok z cytryny do smaku
- pieprz czarny
- kiełki rzeżuchy
- listki młodej mięty
- ok. 100 g serka koziego kremowego
- listki czosnku niedźwiedziego – ile lubicie
- bagietka do podania
Przygotowanie pasty:
- Ogórka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i zostawiłam na 10 minut aby puścił sok.
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry i zgniotłam widelcem, skropiłam sokiem z cytryny.
- Ogórka osączyłam z wody, odciskając na sicie.
- Odciśnięte ogórki dodałam do awokado.
- Dodałam także listki mięty – ok. 2 łyżek, wymieszałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Bagietkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na suchej patelni.
- Nałożyłam porcje pasty na podpieczona bagietkę a na wierzchu posypałam posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, kiełkami rzeżuchy oraz listkami mięty.
- Na samym wierzchu ułożyłam kleksy serka kremowego koziego.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Róże |