To najprostsza pod słońcem pasta a jakże pyszna.
Awokado dojrzałe jest pysznie kremowe i dodatek jakiegokolwiek składnika czy to słodkiego czy wytrawnego będzie idealnym dodatkiem.
Tym razem dostałam pyszne oliwki i one znakomicie połączyły się z awokado w paście.
Zajadacie takie pasty?
Pasta oliwkowo – awokadowa.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- 1 – 2 łyżki octu czereśniowego lub innego ulubionego
- ew. sól morska
- 1/2 oliwek zielonych bez pestek
Przygotowanie pasty.
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połówki, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki i wrzuciłam do misy blendera – można użyć blendera ręcznego.
- Dodałam oliwki, posiekaną szalotkę i ocet z czereśni i zmiksowałam na gładką pastę, jeśli mało słona dodać odrobinę soli.
- Gotowe, wystarczy posmarować chleb albo zajadać łyżeczką z krakersami, preclami, wyborna.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Pałac Piorunów – to tu Maria Dąbrowska pisała „Noce i dnie” |