default-logo

Pasta brokułowo – orzechowa

Ta pasta zwana także dipem brokumole a nazwana tak została przez jej twórcę Tadeusza Müllera.

Pasta jest przepyszna i znika szybko, trzeba zrobić więcej.

Dla wegan czy wegetarian znakomita, trzeba tylko zastąpić miód innym syropem np. klonowym.

Dip brokumole.

Pasta brokułowo - orzechowa


Pasta brokułowo - orzechowa

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 2 garście orzechów laskowych bez skórki
  • 1 doniczka kolendry
  • garść bazylii
  • ok. 100 ml oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska


Pasta brokułowo - orzechowa

Przygotowanie pasty:

  • Ugotowałam brokuła we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie traci wówczas swojej pięknej, zielonej barwy.
  • Orzechy laskowe uprażyłam w piekarniku w 180 C przez 10 minut, po czym wrzuciłam je do ściereczki i pocierając usunęłam skórkę, wystudziłam orzechy.
  • Do misy malaksera lub kielicha blendera wrzuciłam ugotowanego brokuła, orzechy, bazylię, kolendrę razem z łodyżkami, wsypałam odrobinę soli, miód i czosnek, zmiksowałam.
  • Teraz dolałam olej lniany i ponownie zmiksowałam, doprawiłam solą i sokiem z cytryny do smaku.
  • Przełożyłam do pojemnika i gotowe.


Pasta brokułowo - orzechowa

Smacznego.

Przepis Tadeusza Müllera.

„Podróże małe i duże”

Pasta brokułowo - orzechowa
Kaczeńce
About the Author

Leave a Reply

*