default-logo

Panzanella z kurczakiem

niedziela, 13 grudnia 2020

Panzanella z kurczakiem

Pnazanelli na moim blogu jest dużo ale już nieraz pisałam że jest to moja najlepsza sałatka na świecie i mogłabym ją jeść bez końca.

Można ją modyfikować pod własne smaki i potrzeby.

Podstawą panzanelli są pomidory, cebula, grzanki ze starego chleba i oczywiście pyszny sos, reszta to inwencja twórcza kucharza.

Zapraszam na sałatkę panzanella Kariny, toskańską panzanellę i szukajcie na blogu, jest ich sporo.

Dziś panzanella z kurczakiem, wyśmienita, soczysty kurczak i rewelacyjne grzanki, pyszota.

Sałatka po wlosku z kurczakiem.

Panzanella z kurczakiem


Panzanella z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu unagi
  • 2 grube kromki chleba
  • 1 mini sałata rzymska
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii


Sos:

  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku


Panzanella z kurczakiem


Panzanella z kurczakiem

Przygotowanie sałatki:

  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w sosie unagi na 10 minut i podsmażyłam na suchej patelni, potem dusiłam pod przykryciem 10 minut aż kurczak całkiem zmięknął.
  • Sałatę rzymską pokroiłam w grube paski, pomidory w grubą kostkę a czosnek posiekałam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, bazylię porwałam.
  • Wszystkie warzywa i kurczaka wymieszałam.
  • Wymieszałam ocet z oliwą, solą i czosnkiem i polałam sałatkę, wymieszałam i gotowe.


Panzanella z kurczakiem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Panzanella z kurczakiem
Zabytkowy kościół w Dobroniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*