default-logo

Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami

niedziela, 1 września 2019

Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami

Panzanella to moja ulubiona sałatka włoska, po prostu kocham ją miłością pierwszą.

Inne wersje panzanelli znajdziecie pod linkiem na blogu.

Dziś będzie szybko i pysznie, zapraszam.

Można ją zrobić dzień wcześniej a potem zajadać do woli.

Jeśli uda się Wam zakupić szparagi to róbcie i zajadajcie, mnie się udało.

Panzanella z groszkiem i szparagami.

Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami


Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1/2 bagietki pełnoziarnistej
  • garść groszku cukrowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki mięty posiekanej
  • 3 – 4 łyżki bazylii posiekanej
  • sól morska
  • pieprz czarny


Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami


Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami

Przygotowanie sałatki:

  • Szparagom odłamałam końcówki, blanszowałam 3 minuty w osolonej i ocukrzonej wodzie, wyjęłam, wystudziłam, pokroiłam na kawałki.
  • Groszek blanszowałam 1 minutę w tej samej wodzie, wyjęłam wystudziłam.
  • Bagietkę pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut.
  • Pomidora umyłam i razem ze skórką pokroiłam w dużą kostkę.
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie krążki.
  • Wszystkie warzywa wymieszałam w misce razem z grzankami.
  • Ocet wymieszałam z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem.
  • Dodałam sól, pieprz i posiekane listki bazylii i mięty.
  • Polałam w misce sałatkę, wymieszałam, podałam.


Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami


Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Panzanella z groszkiem cukrowym i szparagami
Chryzantemki
About the Author

Leave a Reply

*