Przepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku.
Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw,
polecam gorąco.
Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie.
Ormianie zajadają się tym przysmakiem.
Pasta do chleba z czerwonej fasoli, idealna do warzyw.
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli – u mnie z puszki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 Łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
- Fasolę wyjęłam z puszki, przepłukałam na sicie, osączyłam, włożyłam do misy blendera.
- Dodałam orzechy włoskie, łyżeczkę soku z cytryny, posiekany czosnek, obie papryki, olej i zmiksowałam na gładką pastę.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis kuchni ormiańskiej.
„Podróże małe i duże”
Gołąb – cukrówka |