default-logo

Orkiszowe placuszki z mango

sobota, 6 października 2018

Orkiszowe placuszki z mango

Fajne, małe placuszki usmażyłam gdy znalazłam w lodówce bardzo dojrzałe mango.

Placki wyszły znakomicie, są puszyste i z ulubioną konfiturą smakują obłędnie.

Zachęcam do wypróbowania.

Placuszki z mango na mące orkiszowej.

Orkiszowe placuszki z mango


Orkiszowe placuszki z mango



Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • galaretka z winogron do podania
  • olej ryżowy do smażenia


Orkiszowe placuszki z mango


Orkiszowe placuszki z mango

Przygotowanie placuszków:

  • Najpierw obrałam ze skórki mango, odkroiłam od pestki i zmiksowałam.
  • Do miski wlałam mleko, dodałam mango, jajo, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę, sodę i sól i zmiksowałam na dość gęste ciasto.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju ryżowym z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Podałam placuszki z galaretką z ciemnych winogron.


Orkiszowe placuszki z mango

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Orkiszowe placuszki z mango
Pałac w Walewicach
About the Author

Leave a Reply

*