default-logo

Omlet z pieczarkami

Śniadanie mistrzów na moim stole i talerzu.

Omlet jest puszysty, pożywny, pachnący latem i lasem, idealny na poranny posiłek.

Zachęcam do spróbowania.

Pieczarkowy omlet śniadaniowy.

Omlet z pieczarkami


Omlet z pieczarkami


Omlet z pieczarkami

Składniki:

  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ok. 10 cm kawałek kiełbasy z gęsią lub ulubionej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 jaja
  • sól morska
  • 2 łyżki posiekanej bazylii


Omlet z pieczarkami


Omlet z pieczarkami

Przygotowanie śniadania:

  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
  • Posiekałam bazylię.
  • Jaja rozkłóciłam widelcem z solą.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam kiełbasę, chwilę smażyłam i wrzuciłam na patelnię pieczarki.
  • Smażyłam aż pieczarki się zrumieniły, posoliłam, wymieszałam i zdjęłam z patelni.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wlałam napowietrzone jaja, smażyłam na średnim ogniu aż lekko podrósł.
  • Wtedy na górę omletu włożyłam podsmażone pieczarki z kiełbasą, nakryłam pokrywka i smażyłam aż brzegi omletu się przyrumieniły.
  • Zsunęłam na talerz i posypałam grubo bazylią.


Omlet z pieczarkami


Omlet z pieczarkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Omlet z pieczarkami
Zabytkowa kamienica w Chmielniku
About the Author

Leave a Reply

*