default-logo

Omlet z oliwek

Ten omlet zaskoczył nawet i mnie.

Obejrzałam w necie jak jakaś sprytna pani w Chinach albo Korei go robiła a ja trochę po swojemu go usmażyłam.

Jest przepyszny, pulchny i znika szybko.

Dla wielbicieli oliwek to jest strzał w dziesiątkę.

Oliwkowy omlet.

Omlet z oliwek


Omlet z oliwek

Składniki:

  • 250 ml oliwek czarnych bez pestek
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • olej do smażenia


Omlet z oliwek


Omlet z oliwek

Przygotowanie omletu:

  • Oliwki są tutaj podane w mililitrach i jest ich 250 ml.
  • Do naczynia wysokiego włożyłam oliwki i wlałam 2 białka.
  • Miksowałam blenderem ręcznym aż powstała puszysta masa.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, wylałam masę na patelnię, pośrodku masy zrobiłam wgłębienie w które wlałam roztrzepane żółtka, lekko je posoliłam.
  • Smażyłam pod przykryciem aż wierch omletu się ściął.


Omlet z oliwek

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Omlet z oliwek
Rozlewisko rzeki Warty w Kole woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*