Takie śniadania to ja lubię, nazywam je śniadaniem Mistrzów.
Wszystkie składniki potrzebne do porannego funkcjonowania wrzucamy na patelnię, zalewamy jajami i omlet się smaży.
Użyłam tutaj dyni Hokkaido, można innej, jaką dostaniecie.
Polecam takie oto śniadanie.
Dyniowy omlet z pomidorami.
Składniki:
- 3 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 1 pomidor
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie omleta:
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka ubiłam z solą i pieprzem, dodałam pure z dyni, wymieszałam.
- Delikatnie połączyłam żółtka z białkami.
- Pomidora pokroiłam w plastry, bazylię posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i wlałam na rozgrzane masę jajeczną.
- Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, pokruszyłam ser na wierzch i posypałam bazylią.
- Nakryłam patelnie pokrywką i na średnim ogniu smażyłam aż jaja się ścięły a ser rozpuścił.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Dom Buta w Łodzi – Piotrkowska 98 |