default-logo

Omlet z dynią i pomidorami

Takie śniadania to ja lubię, nazywam je śniadaniem Mistrzów.

Wszystkie składniki potrzebne do porannego funkcjonowania wrzucamy na patelnię, zalewamy jajami i omlet się smaży.

Użyłam tutaj dyni Hokkaido, można innej, jaką dostaniecie.

Polecam takie oto śniadanie.

Dyniowy omlet z pomidorami.

Omlet z dynią i pomidorami


Omlet z dynią i pomidorami



Składniki:

  • 3 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1 pomidor
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka masła klarowanego


Omlet z dynią i pomidorami


Omlet z dynią i pomidorami

Przygotowanie omleta:

  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka ubiłam z solą i pieprzem, dodałam pure z dyni, wymieszałam.
  • Delikatnie połączyłam żółtka z białkami.
  • Pomidora pokroiłam w plastry, bazylię posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wlałam na rozgrzane masę jajeczną.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, pokruszyłam ser na wierzch i posypałam bazylią.
  • Nakryłam patelnie pokrywką i na średnim ogniu smażyłam aż jaja się ścięły a ser rozpuścił.
  • Podałam od razu.


Omlet z dynią i pomidorami

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Omlet z dynią i pomidorami
Dom Buta w Łodzi – Piotrkowska 98
About the Author

Leave a Reply

*