default-logo

Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami

Dziś pyszne śniadanie, sycące, pożywne i odżywcze.

Taki omlet robi się szybciutko a dodać wystarczy do niego ulubione owoce, ja miałam morele.

Omlet jest pyszny, więc warto go zrobić i zajadać ze smakiem.

Omlet śniadaniowy.

Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami


Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami

Składniki:

  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki kefiru
  • szczypta kurkumy
  • morele do podania
  • miód do podania


Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami

Przygotowanie:

  • Do miski wbiłam jajo, potem dodałam sól, imbir, wymieszałam.
  • Dodałam obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i kurkumę, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam kefir tak aby powstała po wymieszaniu masa, gęstości śmietany.
  • Wylałam masę na suchą patelnię bez tłuszczu i smażyłam na wolnym ogniu 7 – 8 minut z jednej strony.
  • Podałam z cząstkami moreli, polane miodem.


Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami
Dworek w Przysusze woj. mazowieckie
About the Author

Leave a Reply

*