default-logo

Omlet kalafiorowy

Jeszcze kilka dni wcześniej nie wiedziałam o jego istnieniu, teraz wiem że jest pyszny, pożywny, idealny do przemycenia nielubianych warzyw przez dzieci.

Jak widać na zdjęciach, omlet to nie tylko jaja i już, tutaj warzywa i mnóstwo odżywczego kalafiora a efekt zadziwił mnie, Was też zadziwi.

Popróbujcie, zachęcam.

Przepis przywędrował do nas z USA.

Omlet z kalafiora.

Omlet kalafiorowy


Omlet kalafiorowy

Składniki: 4 porcje

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • pieprz biały do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • 1 łyżka oleju


Omlet kalafiorowy

Przygotowanie omletu:

  • Kalafiora, paprykę i cebulkę starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Do kalafiora dodałam jaja, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie wymieszałam.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej i wylałam masę, rozprowadziłam na całej patelni.
  • Smażyłam chwilę aż woda z kalafiora odparowała.
  • Wtedy podzieliłam omlet na cztery części aby lepiej się przewracało.


Omlet kalafiorowy


  • Smażyłam jeszcze aż omlet przyrumienił się pod spodem około 8 minut.
  • Potem przewróciłam na drugą stronę i smażyłam na złoty kolor.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.


Omlet kalafiorowy

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Omlet kalafiorowy
Zamek w Karpnikach woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*