default-logo

Naleśniki po wietnamsku z surówką

poniedziałek, 27 czerwca 2022

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Najpierw jedzą oczy potem usta dlatego te kolorowe naleśniki zjadane są błyskawicznie.

Warto je zrobić bo są smakowite, szybko się je smaży, surówkę robi chwilkę czy dwie.

Zjadane są jeszcze szybciej dlatego polecam gorąco.

Naleśniki po wietnamsku.

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Składniki: 10 naleśników

Naleśniki:

  • 220 g mąki ryżowej
  • 175 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 5 g soli
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Surówka:

  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • 1/2 średniej kalarepy
  • 1 marchewka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • listki kolendry
  • sos z limonką, kolendrą i chili
  • olej do smażenia

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Przygotowanie ciasta i naleśników:

  • Zmiksowałam razem jajo z mleczkiem kokosowym i wodą.
  • Dodałam sól, mąkę, kurkumę, wymieszałam na jednolite ciasto.
  • Odstawiłam na bok na 15 minut.
  • Po tym czasie smażyłam naleśniki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i jak był gorący, wylałam łyżkę ciasta, rozprowadzając je na całej patelni.
  • Chodzi o to aby naleśniki miały dziurki a żeby to osiągnąć trzeba nalewać nie za dużo masy.
  • Po pierwszym naleśniku już wiadomo czy lać więcej czy mniej.
  • Smażyłam z obu stron.

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Przygotowanie surówki:

  • Poszatkowałam drobno obie kapusty, posoliłam i wymieszałam.
  • Kalarepę obrałam, pokroiłam w słupki, marchew wyszorowałam i również pokroiłam w słupki.
  • Dodałam ocet, oliwę, pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam na 15 minut.

Przygotowanie dania:

  • Na każdym naleśniku ułożyłam porcje surówki, skropiłam sosem, udekorowałam listkami kolendry.

Naleśniki po wietnamsku z surówką

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki po wietnamsku z surówką
Gerbera
About the Author

Leave a Reply

*