default-logo

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

W czasie zarazy, kwarantanny i epidemii udało mi się dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionej pani Ani na ryneczku zakupić mąkę świeżo zmieloną, napowietrzoną, idealną do wypieku chleba.

Mówimy tutaj o mące żytniej T 720.

Chleb z takiej mąki jest przepyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę a pracy przy nim praktycznie mało.

Zachęcam do pieczenia własnego chleba.

Chleb żytni na zakwasie.

Najprostszy chleb żytni na zakwasie


Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Składniki: keksówka 26 x 16 cm góra

  • 600 g mąki żytniej T 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki zakwasy żytniego
  • 500 ml wody


Najprostszy chleb żytni na zakwasie


Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, dodałam sól oraz zakwas i wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i wymieszałam do połączenia składników, bez zbytniego mieszania.
  • Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąka i przełożyłam do foremki, wyrównałam wierzch, posypałam mąką i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 5 – 6 godzin.
  • Czasami trwa to dłużej, np. jak macie słaby zakwas ale nie przejmujcie się wystarczy poczekać aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 – 60 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.


Najprostszy chleb żytni na zakwasie


Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Tegoroczny kwiat jabłoni
About the Author

Leave a Reply

*