Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami
To danie to kwintesencja smaku i aromatu.
Wielbiciele muli będą zachwyceni a Ci co jeszcze nie próbowali skorupiaków może w końcu się skuszą i zapamiętają ten pyszny smak.
Polecam gdyż pracy mało a smak wyborny.
Do dania użyłam kiszonych cytryn, które można łatwo zrobić samemu, to one nadają smak daniu.
Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami.
Składniki:
- 1000 g muli
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szalotka
- 1/2 papryczki chili
- 1 limonka
- oliwa do smażenia
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 30 %
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 – 3 gałązki koperku
- 1/2 pęczka trybuli
- 1/4 kiszonej cytryny
- chleb do podania – u mnie na zakwasie z kiszonym czosnkiem
Posiekałam czosnek, szalotkę i papryczkę chili.
Podsmażyłam posiekane warzywa na oliwie, około minuty.
Potem wlałam wino, wrzuciłam oczyszczone mule, dodałam limonkę pokrojoną w plastry, oraz posiekaną kiszoną cytrynę, nakryłam garnek pokrywką i dusiłam około 3 – 5 minut aż muszle muli się pootwierały.
Wtedy do garnka wlałam śmietanę, podgrzewałam 5 minut.
Wsypałam posiekane zioła, wymieszałam i podałam z kromkami pysznego chleba do maczania w sosie.
Wyborne danie, polecam.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
„Podróże małe i duże”
Późnym wieczorem – Jezioro Białe |