default-logo

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami

To danie to kwintesencja smaku i aromatu.

Wielbiciele muli będą zachwyceni a Ci co jeszcze nie próbowali skorupiaków może w końcu się skuszą i zapamiętają ten pyszny smak.

Polecam gdyż pracy mało a smak wyborny.

Do dania użyłam kiszonych cytryn, które można łatwo zrobić samemu, to one nadają smak daniu.

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami.

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami


Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami



                 Składniki:

  • 1000 g muli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 limonka
  • oliwa do smażenia
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 – 3 gałązki koperku
  • 1/2 pęczka trybuli
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • chleb do podania – u mnie na zakwasie z kiszonym czosnkiem


Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami


Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami

Posiekałam czosnek, szalotkę i papryczkę chili.

Podsmażyłam posiekane warzywa na oliwie, około minuty.

Potem wlałam wino, wrzuciłam oczyszczone mule, dodałam limonkę pokrojoną w plastry, oraz posiekaną kiszoną cytrynę, nakryłam garnek pokrywką i dusiłam około 3 – 5 minut aż muszle muli się pootwierały.

Wtedy do garnka wlałam śmietanę, podgrzewałam 5 minut.

Wsypałam posiekane zioła, wymieszałam i podałam z kromkami pysznego chleba do maczania w sosie.

Wyborne danie, polecam.

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami


Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                          „Podróże małe i duże”

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami
Późnym wieczorem – Jezioro Białe
About the Author

Leave a Reply

*