default-logo

Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim

Fajny, wilgotny z chrupiącą skórką i bardzo smakowity.

Pajda takiego chleba znika szybciutko i na jednej się nie kończy.

Dodatek mleka sprawia że chleb jest delikatniejszy w smaku i nie taki kwaśny.

Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mleka.

Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim


Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim



Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 500 g mąki żytniej białej T 720
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 łyżka maku do posypania


Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim


Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam zakwas, sól i powoli wlewałam mleko, wymieszałam do połączenia składników.
  • Ciasto jest lepiące ale plastyczne, aby łatwiej było je formować wystarczy zmoczyć dłonie.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto włożyłam do formy, wyrównałam wierzch mokra dłonią.
  • Posypałam po wierzchu makiem i przykryłam formę folią spożywczą.


Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim


  • Odstawiłam do wyrastania na 4 – 5 godzin.
  • Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C z opcją grzania góra/dół i piekłam kolejne 30 minut.
  • Upieczony bochen wyjęłam z formy i studziłam na kratce.


Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim
Frombork
About the Author

Leave a Reply

*