default-logo

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami



Miruna nowozelandzka, inaczej buławik nowozelandzki, to gatunek średniej wielkości drapieżnej morskiej ryby z rodziny morszczukowatych.

Mięso ma białe i delikatne a do tego bardzo smaczne.

Polecam jadanie ryb wszelakich bo to skarbnica dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, bardzo potrzebnych do dobrego funkcjonowania naszego organizmu.

Dziś rybę podałam z chrupiącą skórką.

Samo zdrowie na talerzu.

Miruna w panierce z brokułami z wody.

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami


Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami

Składniki:

  • ok. 600 g filetów z miruny nowozelandzkiej
  • 1 nieduży brokuł

Panierka:

  • 2 jaja
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1 – 1 i 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami

Przygotowanie ryby:

  • Mirunę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Brokuła ugotowałam al’dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
  • Jaja roztrzepałam z mlekiem i solą ziołową.
  • Płatki kukurydziane pokruszyłam wałkiem, można to zrobić malakserem.
  • Kawałki ryby maczałam w jaju z mlekiem a potem w płatkach kukurydzianych.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Rybę podałam z brokułem z wody.

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami
Ratusz miejski w Aleksandrowie Łódzkim
About the Author

Leave a Reply

*