default-logo

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi

Szybki i pyszny obiad dziś na stole.

Lubicie takie szybkie i smakowite dania? czy lepiej takie wyszukane i pracochłonne?

Ja lubię i takie i takie, czasami szybko a czasami wolno ale z radością pichcenia a potem zajadamy smaczne dania.

Użyłam tutaj grzybów leśnych, mogą być mrożone albo w sezonie świeże.

Zapraszam na obiad.

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi.

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi


Makaron z warzywami i grzybami leśnymi



                 Składniki:

  • 5 – 6 kapeluszy świeżych podgrzybków
  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • 1 różowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Makaron z warzywami i grzybami leśnymi

Najpierw przygotowałam warzywa czyli obrałam i pokroiłam w piórka różową cebulę.

Jeśli nie znajdziecie różowej dajcie zwykłą, jednak różowa ma ostrzejszy smak.

Grzyby oczyściłam.

Paprykę pokroiłam w kostkę a pomidory wraz ze skórką również w kostkę.

Posiekałam czosnek a seler pokroiłam w plasterki, cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plasterki.

Na patelni rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej czosnek i cebulę.

Dodałam na patelnię pokrojone w paski grzyby, smażyłam 3 minuty.

Potem dodałam paprykę, selera, cukinię i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.

Na patelnię włożyłam teraz pomidory i dusiłam kolejne 3 minuty.

Zdjęłam pokrywkę i gotowałam aż sos stał się gęsty.

Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem.

Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam.

Na talerzu ułożyłam makaron obok warzywa z grzybami.

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi

Smacznego.

Przepis autorski.

                                         „Podróże małe i duże”

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi
Sroka
About the Author

Leave a Reply

*