default-logo

Łupacz zapiekany w jogurcie

Jest to pyszne danie kuchni hinduskiej.

Polecam delikatną rybę na obiad czy wczesną kolację.

Ryby w naszym domu to podstawa, a Wy jadacie ryby? warto bo są skarbnicą kwasów omega 3, niezbędnych dla naszego organizmu.

Polecam łupacza bo ryba jest pyszna z cebulą i jogurtem.

Zapiekany łupacz  w jogurcie.

Łupacz zapiekany w jogurcie


Łupacz zapiekany w jogurcie



Składniki:

  • 500 g filetów z łupacza
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta przyprawy garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 1/8 szklanki twardego pokrojonego masła
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pomidorowe tortille do podania
  • kolendra do posypania


Łupacz zapiekany w jogurcie


Łupacz zapiekany w jogurcie

Przygotowanie ryby:

  • Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki i ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Filety pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na cebuli.
  • W misce wymieszałam wszystkie przyprawy z jogurtem i sokiem z cytryny, cukrem i olejem.
  • Przyprawiłam solą i pieprzem.
  • Mieszanką polałam rybę tak aby sos dostał się także pod spód potrawy.
  • Naczynie przykryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut lub do momentu aż ryba i cebula zmiękła.
  • Zlałam sos z pieczenia ryby do rondelka i odparowałam do około 3/4 szklanki.
  • Zestawiłam z ognia i dodawałam po kawałeczku masło, ciągle ubijając aż sos stał się kremowy.
  • Tortille przekroiłam na trójkąty i podsuszyłam na suchej patelni, podałam z rybą.


Łupacz zapiekany w jogurcie

Smacznego.

Przepis kuchni hinduskiej.

„Podróże małe i duże”

Łupacz zapiekany w jogurcie
Jesień i głodomór wiewiórka na śniadaniu
About the Author

Leave a Reply

*