default-logo

Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi

środa, 31 października 2018

Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi

Linguine to taki makaron długi jak spaghetti tylko że płaski i cienki.

Po przeczytaniu książki „Gdzieś na południu Toskanii” Diany G. Armstrong szybko zabrałam się za zrobienie tego pysznego makaronu, no i nie zawiodłam się, jest przepyszny.

Lekko dymny smak orzeszków urzeka od pierwszego kęsa, polecam.

Makaron z tymiankiem i orzechami pini.

Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi


Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi



Składniki: 6 porcji

  • 350 g makaronu linquine
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi


Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi

Przygotowanie makaronu:

  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Podczas gotowania makaronu w garnku rozgrzałam oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i na koniec orzeszki piniowe.


Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi


  • Smażyłam na wolnym ogniu aż orzeszki zbrązowiały a potem wrzuciłam odcedzony makaron.
  • Usunęłam łodyżki tymianku.
  • Makaron posoliłam i oprószyłam dużą ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu.


Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi

Smacznego.

Przepis z książki: „Gdzieś na południu Toskanii” Diany G. Armstrong

„Podróże małe i duże”

Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi
Nenufary
About the Author

Leave a Reply

*