default-logo

Letnia zielona sałatka

Ależ mam „petardę” na talerzu.

Sałatka jest odżywcza, pożywna, zdrowa, cudna i mogłabym ją zajadać na śniadanie, obiad i kolację.

Użyłam tutaj przepysznej czarnej soczewicy beluga, która w zestawieniu z bobem, zieloną papryką i szparagami idealnie nie tylko wygląda ale i smakuje.

Polecam do wypróbowania.

Sałatka z belugą i bobem.

Letnia zielona sałatka

Letnia zielona sałatka

Składniki:

  • 1 zielona papryka
  • 1 biała papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g bobu
  • 1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy – belugi
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • 1/2 łyżki miodu

Letnia zielona sałatka

Letnia zielona sałatka

Przygotowanie sałatki:

  • Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki, odłożyłam, będą na bulion.
  • Resztę podsmażyłam na maśle klarowanym ze szczyptą soli.
  • Papryki pokroiłam w kostkę, wymieszałam z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli.
  • Odstawiłam na godzinę aby papryki zmiękły.
  • Bób ugotowałam w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedziłam, wystudziłam, obrałam.
  • Soczewicę ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości z odrobiną soli, odcedziłam.
  • Wszystkie warzywa wymieszałam w misce.
  • Składniki na sos wymieszałam w słoiczku, wciskając czosnek przez praskę.
  • Polałam sałatkę i wymieszałam.
  • Zajadamy od razu.

Letnia zielona sałatka

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Letnia zielona sałatka
Zabytkowy Dworzec PKP w Przemyślu woj. podkarpackie
About the Author

Leave a Reply

*