default-logo

Lekkie placki dyniowe

czwartek, 15 kwietnia 2021

Lekkie placki dyniowe

Takich małych, puszystych placuszków na naszych talerzach nigdy dość.

Szybkie w wykonaniu, smakują wyśmienicie czy to na śniadanie, czy to do kawy, czy na wynos w pudełku do pracy czy szkoły.

Zachęcam do zrobienia sobie tych małych placuszków.

Placki dyniowe.

Lekkie placki dyniowe



Składniki:

  • 160 g obranej dyni Hokkaido
  • 1 jajo
  • 6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej T 750 
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • galaretka z winogron do podania


Lekkie placki dyniowe

Przygotowanie placków:

  • Obrałam dynię i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam do startej dyni jajo, jogurt i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i sodę i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Rozgrzałam na patelni olej i nakładałam porcje masy.
  • Smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.


Lekkie placki dyniowe


  • Podałam z galaretką z winogron. 


Lekkie placki dyniowe

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże” 

Lekkie placki dyniowe
Dwór w Sochaczewie woj. mazowieckie
About the Author

Leave a Reply

*