Takich małych, puszystych placuszków na naszych talerzach nigdy dość.
Szybkie w wykonaniu, smakują wyśmienicie czy to na śniadanie, czy to do kawy, czy na wynos w pudełku do pracy czy szkoły.
Zachęcam do zrobienia sobie tych małych placuszków.
Placki dyniowe.
Składniki:
- 160 g obranej dyni Hokkaido
- 1 jajo
- 6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
- 4 pełne łyżki mąki pszennej T 750
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- galaretka z winogron do podania
Przygotowanie placków:
- Obrałam dynię i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam do startej dyni jajo, jogurt i wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i sodę i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Rozgrzałam na patelni olej i nakładałam porcje masy.
- Smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z galaretką z winogron.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Dwór w Sochaczewie woj. mazowieckie |