Jakie to było dobre, jakie to było smakowite.
Takie kotlety to ja mogę jeść często.
Uwielbiam buraczki, kocham kaszę a połączenie jednego i drugiego daje przepyszny obiad.
Kotlety są pieczone w piekarniku więc mają mało kalorii a są mega odżywcze, polecam.
Kotlety z buraczków i kaszy.
Składniki:
- 2 upieczone buraki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajo „L”
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny
- olej rzepakowy
Przygotowanie dania:
- Ugotowałam kasze jęczmienną, wystudziłam.
- Upieczone buraki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszałam kaszę z burakami, dodałam posiekany drobno czosnek i jajo a także tymianek, sól i pieprz do smaku.
- Z wyrobionej masy lepiłam kotlety, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskałam olejem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 20 minut.
- Zajadamy same lub z dodatkiem kaszy czy surówki a także w towarzystwie sosu jogurtowego.
- U mnie był to jogurt wymieszany z sosem sriracha.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
„Podróże małe i duże”
Pałac na Wodzie w Staniszowie woj. dolnośląskie |