Upał, upragnione ciepło, ja kocham takie pogody.
Jednak podczas upału należy dbać o to aby organizm nie odwodnił się bo o to bardzo prosto.
Pijmy zatem płyny neutralne typu woda, herbata bez cukru, najlepiej z lodem lub napoje typu izotoniki.
Są to napoje mające na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydalanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli mineralnych oraz w niewielkim stopniu węglowodanów.
Takim naturalnym izotonikiem jest woda kokosowa, naturalna kroplówka – tak ją nazywam.
I tutaj smakuje ona idealnie w temperaturze pokojowej ale najpyszniejsza jest jak się ją wychłodzi.
Zmiksowana z melonem smakuje niebiańsko i uzupełnia niedobory tego co wyparuje z nas podczas upałów.
Melon to lekki pod względem smaku i zawartości kalorii, słodki i orzeźwiający owoc o wielu właściwościach, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych.
Idealnie gasi pragnienie w upalne dni i stanowi niskokaloryczną przekąskę.
Melonowo – kokosowy koktajl.
Składniki:
- 1 melon Dino
- 1 gałązka świeżej melisy
- 500 ml wody kokosowej
- kostki lodu
Przygotowanie koktajlu:
- Obrałam melona ze skórki, wydrążyłam pestki, pokroiłam na kawałki i włożyłam do kielicha blendera.
- Wlałam wodę kokosową i zmiksowałam wszystko dokładnie.
- Przelałam do dzbanka, włożyłam do niego gałązkę melisy i wstawiłam do lodówki do całkowitego wychłodzenia.
- Podałam z kostkami lodu.
Na zdrowie!!!
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Przed dworkiem Stefana Żeromskiego w Ciekotach woj. świętokrzyskie |