default-logo

Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym

Dużo klusek już w życiu zrobiłam a takich owsianych jeszcze nie i nadszedł czas i takie spróbować zrobić.

Są pyszne, lekko klejące w smaku a z dodatkiem truskawek są idealne.

Znakomicie będą również smakowały na wytrawnie np. z sosem grzybowym.

Lubicie płatki owsiane? to będą znakomite.

Kluski z truskawkami.

Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym


Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 3 jaja
  • 2 – 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól morska
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek


Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym


Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym

Przygotowanie klusek:

  • Płatki wsypałam do miski i zalałam je letnią wodą, pozostawiłam na 30 minut.
  • Mleko zagotowałam z solą i masłem, dodałam napęczniałe płatki i gotowałam 15 – 20 minut, mieszając bo lubią się przypalać.
  • Następnie odstawiłam do wystudzenia.
  • Wtedy dodałam jaja i mąkę, sól i wymieszałam dokładnie.
  • Można kluski nakładać łyżką na wrzącą wodę lub tak jak ja maczając dłonie w wodzie lepiłam kluski w kształcie wrzeciona.
  • Gotowałam wrzucając na wrzącą osoloną wodę 5 minut od wypłynięcia.
  • Truskawki zmiksowałam i podałam z kluskami.
  • Równie dobrze będą smakowały na wytrawnie.


Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym
Dworek w Kołacinie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*