default-logo

Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta

Pyszne kluski mam dziś dla wszystkich miłośników szpinaku i klusek.

One są znakomite, delikatne i szybko znikają.

Szybkie w  wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.

Polecam gorąco wszystkim.

Szpinakowe kluski z ricottą.

Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta

Składniki: 4 porcje

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 50 g sera pecorino lub parmezanu + wiórki do posypania
  • 25 g mąki pszennej T 650 + 1 łyżeczka tymianku
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta

Przygotowanie kulek ze szpinaku:

  • Zagotowałam wodę z solą – dużo wody.
  • Umyłam same listki szpinaku i wrzuciłam do gotującej wody, gotowałam 4 – 5 minut aż liście zwiędły.
  • Odcedziłam je na sicie i jak przestygły odcisnęłam nadmiar wody.
  • Potem zimny szpinak posiekałam drobno.
  • Ser ricotta zmiksowałam na kremową masę i połączyłam z jajem i rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru.
  • Na sam koniec dodałam sól i pierz do smaku – solidnie oraz starty ser parmezan.
  • Mąkę wymieszałam z tymiankiem i umieściłam na płaskim talerzu.
  • Nabierałam łyżkę masy, formowałam kluskę, obtaczałam ją w mące tymiankowej i tak do końca masy.
  • Potem gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 – 4 minuty.
  • Rozgrzałam masło na patelni, wcisnęłam na gorące czosnek i smażyłam 30 sekund.
  • Masłem czosnkowym polałam kluski, posypałam wiórkami parmezanu.


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta


Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej.

„Podróże małe i duże”

Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta
Opactwo Cystersów w Sulejowie
About the Author

Leave a Reply

*